Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τι είναι φαγούρα ή κιτρινωπές εκκρίσεις;

Οι «φυσιολογικές» κολπικές εκκρίσεις των γυναικών συνήθως έχουν τη µορφή βλέννης. Και οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις είναι τελείως άοσμες. Αν όμως αρχίσουν να είναι δύσοσμες, κιτρινωπές ή αρχίσει το τσούξιμο, τότε τρέξτε το συντομότερο στον γυναικολόγο σας, προτου είναι πολύ αργά. Φυσιολογικά μπορεί να είναι και ελαφρώς γκρίζου χρώµατος εκκρίσεις, που κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού κύκλου τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν.
Το πιο γνωστό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα για τις γυναίκες είναι η κολπίτιδα (συνήθως μυκητίαση). Η αντιµετώπιση της κολπίτιδας (φαγούρα ή δύσοσμα λευκά κολπικά υγρά) µπορεί να γίνει µόνο µε φαρµακευτική αγωγή. Αυτή η πάθηση αφορά μόνο στις γυναίκες. Αλλωστε, μόνο αυτές διαθέτουν κόλπο. :-)

Αλλη μια συνηθισμένη σεξουαλική πάθηση είναι τα χλαμμύδια. Συμπτώματα της παθησης αυτης είναι κιτρινωπές δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις στο εσώρουχο.
Μεταδίδονται µέσω της κολπικής, της πρωκτικής αλλά και της στοµατικής σεξουαλικής επαφής (γαλλικών φιλιών) και µπορούν να µείνουν κρυφά για αρκετές εβδοµάδες, χωρίς να μας δώσουν δείγµατα που θα μας δηµιουργήσουν υποψίες.
Στους ανδρες, βασικό σύµπτωµα είναι η κιτρινωπή έκκριση από την ουρήθρα που φαίνεται στο εσώρουχο ή όταν πιεστεί το πέος. Για τη θεραπεία των χλαµύδιων δίνεται φαρµακευτική αγωγή, η οποία συνήθως ακολουθείται για περίπου µία εβδοµάδα. Η επανεξέταση βέβαια είναι απαραίτητη προκειµένου να εξακριβωθεί πως το µικρόβιο έχει καταπολεµηθεί.


Μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή μια γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να πάει στον γυναικολόγο της, ανεξάρτητα από την ηλικία της, ενώ καλό είναι να τον συµβουλευτεί και πριν απ'αυτήν.