Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Όταν η δουλειά επηρεάζει τη ζωή μας


Οσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο μόρφωσης, η θέση εργασίας, οι αποδοχές και οι ώρες απασχόλησης, τόσο πιο μεγάλη είναι και η επιρροή της δουλειάς στη ζωή μας, επιβεβαιώνοντας αυτό που ονομάζεται «stress of higher status» (το άγχος της υψηλής θέσης).
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην παρεμβολή της δουλειάς στην προσωπική μας ζωή είναι η ανασφάλεια, οι προστριβές και οι εξαιρετικά αγχωτικές καταστάσεις στο περιβάλλον εργασίας.
Ας μην μπλεκουμε τα δυο. Αλλο εργασια κι αλλο προσωπικη ζωη! Αν σας στεναχωρεσε καποια/ος συναδελφος ή κατι στη δουλεια ας τ'αφησουμε εκει στη δουλεια. Δεν πρεπει να γυρισετε μουτρωμενες και στεναχωρημενες στο σπιτι!
Η σύναψη φιλικών σχέσεων στη δουλειά δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι έχεις ταυτίσει την προσωπική σου ζωή µε την επαγγελµατική. Ένας άνθρωπος «µπλέκει» την προσωπική µε την επαγγελµατική του ζωή όχι όταν έχει φιλίες στη δουλειά, αλλά όταν µεταφέρει καταστάσεις από τον έναν τοµέα εις βάρος του άλλου, π.χ. αν µεταφέρει τα ενδοοικογενειακά του προβλήµατα στο χώρο εργασίας ή αντίστροφα κ.λπ.