Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Όταν τα νεύρα σας πάνε να σπάσουν

Όλα σας πάνε στραβά και τα νεύρα σας πάνε να σπάσουν; Μην πανικοβάλλεστε! Υπάρχουν εύκολοι τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βάλετε τα νεύρα σας... στη θέση τους!  :-) ^_^
1. Σκεφτείτε κάτι άλλο. Όταν έχουμε νεύρα, μας είναι αδύνατο να σκεφτούμε κάτι άλλο εκτός από την αιτία που τα προκάλεσε. Αν όμως κάνετε εύκολες «εγκεφαλικές ασκήσεις», είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε με την ηρεμία που μπορούν να σας επιφέρουν. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να θυμηθείτε τις ημερομηνίες γέννησης των φίλων σας ή τον αριθμό του τηλεφώνου τους.
2. Θυμηθείτε πως τα καταφέρατε την προηγούμενη φορά που βρεθήκατε σε παρόμοια θέση. Πολλοί από εμάς, σε μια κρίση άγχους είναι πιθανόν να μπερδέψουμε τα συμπτώματά της, που προέρχονται από την αύξηση των επιπέδων της αδρεναλίνης στο σώμα μας, με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτό όμως δεν μπορεί παρά να χειροτερέψει την κατάσταση καθώς έχουμε κάτι παραπάνω να μας προκαλεί ένταση. Αν όμως σκεφτείτε ότι και στην προηγούμενη κρίση άγχους δεν πάθατε κάτι σοβαρό, θα σας είναι πιο εύκολο να ηρεμήσετε.

Αν σας αρεσει κι ηρεμει πολυ η μουσικη, οπως πολλους απο εμας, οταν νιωθετε να σας καταβαλλει το αγχος κι οι αρνητικες σκεψεις, απομονωθειτε καπου κι απολαυστε την αγαπημενη σας μουσικη, και θα δειτε τ'αποτελεσματα.
Κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν με εύφλεκτο υλικό έτοιμο να εκραγεί με το παραμικρό. Οι συχνές και χωρίς σοβαρή αιτία εκρήξεις οργής είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ευαγγελία, 46 χρόνων.
Πώς ακριβώς αισθάνεστε;
Θυμώνω πολύ εύκολα με όλους και με όλα. Με το παραμικρό χάνω την ψυχραιμία μου! Νευριάζω, φωνάζω, χτυπάω τις πόρτες ή λεω πράγματα που μετά τα μετανιώνω.
Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα;
Εδώ και αρκετούς μήνες. Αντιμετωπίζω μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο σπίτι μου, αφού εδώ και ένα χρόνο χρειάζεται να φροντίζω και τη μητέρα μου. Εκτός δηλαδή από την εργασία, τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού, έχω και αυτό.
Πώς δυσκολεύει τη ζωή σας αυτή η κατάσταση;
Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι οι εκρήξεις θυμού είναι πια καθημερινή υπόθεση. Το γεγονός ότι είμαι τόσο ευερέθιστη, με κάνει να είμαι διαρκώς σε ένταση με όλους. Ενώ δεσμεύομαι ότι θα συγκρατώ τα νεύρα μου, ποτέ δεν τα καταφέρνω, με αποτέλεσμα να νιώθω ενοχές.
Γιατί πιστεύετε ότι αισθάνεστε έτσι;
Πιστεύω ότι είμαι φοβερά πιεσμένη και φορτωμένη με υποχρεώσεις. Καθημερινά έχω να κάνω τόσα πράγματα, όμως νιώθω εξουθενωμένη σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Νιώθω ότι δεν έχω ενέργεια για να συνεχίσω να αντεπεξέρχομαι αποτελεσματικά στις καθημερινές απαιτήσεις.

Τo πρώτο βήμα για την αλλαγή
Όταν εμείς -όλοι οι άνθρωποι- ξεπερνάμε τα όριά μας, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά με επακόλουθο να θυμώνουμε πρώτα με εμάς τους ίδιους, και συνεπώς και με τους άλλους.
Η μέση ηλικία είναι μια περίοδος ιδιαίτερα πιεστική για τις γυναίκες, οι οποίες συχνά χρειάζεται να φροντίζουν εκτός απ’τα παιδιά και τον σύζυγο και τους γονείς τους. Συνήθως τα προβλήματα ξεκινούν επειδή σε τέτοιες φάσεις οι κοπελες παραμερίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες από τη μία, και από την άλλη δυσκολεύνται να δεχτούν τις αδυναμίες τους. Κι όμως! Έχουν κι αυτές το δικαίωμα να αρνηθούν κάποια πράγματα στους άλλους, αλλά και να ζητήσουν βοήθεια ή να δεχτούν ότι δεν πειράζει αν δεν τα κάνουν όλα τέλεια.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις απέναντι στους άλλους, αλλά και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουν να φροντίζουν όχι μόνο τους συντρόφους και τα παιδιά τους, αλλά κι αυτές τις ίδιες.

Εκτός απ’αυτά όμως να μην ξεχνάμε και το καλύτερο αγχολυτικό φάρμακο: ‘τον έρωτα’ –όχι βέβαια ‘το σεξ’! Πάνε οι καιροι που έρωτας ήταν μόνο το σεξ και η διείσδυση.
‘Η αλλιώς προχωράτε με χαμόγελο κι αισιοδοξία!
                                      


 Κι έτσι για να χαλαρώσετε λίγακι αν είστε στρεσαρισμένες φίλες μου, ορίστε το καλύτερο φάρμακο: