Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η φιλία ωφελεί την υγεία

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η συνεχής κοινωνική επαφή δεν ωφελεί μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Με βάση αξιόπιστα στοιχεία μάλιστα, οι άνθρωποι που έχουν καλους κι εμπιστους φίλους είναι πολυ πιο πιθανόν να ζήσουν περισσότερο σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς φίλους. Οταν εχεις φιλους και τους εχεις απεριοριστη εμπιστοσυνη, θα τους εκμυστηρευθεις ενα σου προβλημα, αν δεν το’χεις συζητησει με τον συντροφο σου.
Φιλία και γυναικείο στρες
Οι τακτικές συναντήσεις με τις φίλες σας μπορούν γενικά να σας ανακουφίσουν σημαντικά από το στρες που βιώνετε στην καθημερινή σας ζωή φιλες. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι όταν οι γυναίκες έχουν στρες έχουν την τάση να θέλουν να βρεθούν με τις φίλες τους –ως πιο συναισθηματικες κι εκφραστικες. Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι μετά την επαφή με τις φίλες τους, τα επίπεδα του στρες φαίνεται ότι μειώνονται σημαντικά. Βεβαιως επαφη=φιλικη κουβεντουλα, ειτε απο τηλεφωνου, ειτε σε μια καφετερια, ειτε στο facebook τωρα τελευταια!

Η φιλία αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των φιλικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και τελικά, τη διάρκεια ζωής κάποιου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young της Γιούτα εκτιμούν ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί από άποψη υγείας με το κόψιμο του τσιγάρου. Εκτιμάται αντίθετα ότι η απουσία τους ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς περίπου μισό πακέτο τσιγάρα τη μέρα ή ακόμα και με το να είναι αλκοολικός.
Η φιλία προστατεύει
Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι
γυναίκες που έχουν φίλες έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν σωματικές ενοχλήσεις όσο μεγαλώνουν, και λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι φιλικές επαφές ενδέχεται να χαμηλώνουν την πίεση, να βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό και να κρατούν χαμηλά ακόμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Φίλοι: Ο καλύτερος ψυχολόγος
Πολλές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι κοινωνικές επαφές και η ύπαρξη έμπιστων φίλων στη ζωή μας πιθανόν να αποτελούν ασπίδα προστασίας για την κατάθλιψη. Η κοινωνική απομόνωση ή η κοινωνική απόσυρση εξάλλου είναι γνωστό ότι αποτελούν συμπτώματα που αναμφισβητητα συνδέονται με την κατάθλιψη.
Γι’αυτο εκρινα και’γω το facebook το καλυτερο συγχρονο αντικαταθλιπτικο φαρμακο. Αν απεσσυρετο, ποσοι/ες θα παθαιναν καταθλιψη; Το σίγουρο πάντως ειναι ότι οι φίλοι μπορεί να παίξουν ακόμα και το ρόλο ενος ψυχολόγου, αφού αποδεικνύεται ότι η ανακούφιση που παίρνει κανείς όταν μοιράζεται έγνοιες και προβληματισμούς μεσω τηλ. ή facebook είναι σημαντική και άμεση –ειδικα οσες εχουν συντροφο που δεν νοιαζεται πως περασαν τη μερα τους στη δουλεια, επειδη εχουν τοσα βουριστρα και υποχρεωσεις στη δουλεια τους. Ή βεβαια ποτέ δεν τις ρωτουν αν κοιμηθηκαν καλα!



Οπως λενε και οι φιλοι μας οι αγγλοι: "A friend in need is a friend indeed"! Και πολυ καλα λενε!
Ομως, να μην ξεχναμε οτι οι συγγενεις που εχουμε ειναι θεμα τυχης, ενω οι φιλοι θεμα επιλογης!