Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πιστέψτε στον εαυτό σας (τεράστιο και πολύ σημαντικό)


Η ζωη ειναι ομορφη με ολα οσα εχει να σου προσφερει, με στιγμες ευτυχιας αλλα και μικρες στιγμες απογοητευσης και λυπης, αφου κι αυτες ειναι αναποσταστο κομματι της διερευνησης και της ωριμοτητας μας. 
Δεν θα γνωριζαμε τι θα πει ευτυχια, εαν δεν ειχαμε βιωσει το συναισθημα της αποτυχιας και της ματαιωσης των ονειρων και προσδοκιων μας!
Μην πτοειστε ομως απο τις ασχημες στιγμες της ζωης και μην παραδιδεστε, υιοθετωντας μιαν παθητικη σταση ζωης, η οποια σας αποδυναμωνει και δεν σας αφηνει να προχωρησετε μπροστα! Αφοτου αρραβωνιαστειτε φιλες, το "εγω" παυει να υπαρχει στο λεξιλογιο σας και αντικαθισταται με το "εμεις"!

Τι να κανουμε; Να παραδειγματιζομαστε απο το παρελθον, να το χρησιμοποιουμε ως εμπειρια για να μαθαινουμε ποιοι πραγματικα ειμαστε, και ν’αξιολογησουμε τις δυναμεις σας: «Μην του επιτρεψετε, ομως, να επισκιασει το παρον και το μελλον σας». Ειδικα, στις Αγιες Μερες του Πασχα, αναλογιστειτε κι αντλειστε δυναμη μεσα απο τα θετικα για να πιστεψετε στον εαυτο σας. Παραδειγματιστειτε απο τη θυσια του Θεανθρωπου και μην χανετε την ελπιδα και το θειο δωρο του να μπορειτε να ονειρευεστε. Γιατι, εαν εχετε πιστη, τοτε μετα απο το γολγοθα θα ερθει η ανασταση!
Η ευτυχια δεν εξαρταται πρωταρχικως απο εξωτερικους παραγοντες που περιμενουμε να ερθουν για ν’ ανατρεψουν τη ζωη μας και να καλυψουν τις αναγκες μας. Δεν πρεπει να καθομαστε παθητικα και να περιμενουμε να ερθει κατι σαν Απο Μηχανης Θεος’ και να μας σωσει. Η ευτυχια ειναι πρωτα απ’ ολα δικη μας αποφαση και δικη μας αντιμετωπιση των καταστασεων και της ζωης γενικοτερα. Δηλ ουσιαστικα ειναι ο τροπος που βλεπουμε τη ζωη και τις διαφορες αλλαγες. Οπως ειχε πει &ο Σωκρατης: στην Ιθακη: «Αξια δεν εχει ο προορισμος, αλλα το ταξιδι»!

Ο αισιόδοξος βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία, ενώ ο απαισιόδοξος δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία!
Χωρίζουν τα ζευγάρια τα οποία κατά τη διάρκεια των λεκτικών καβγάδων, χωρίς να ελέγχουν τα νεύρα τους, απευθύνουν στον/η σύντροφο τους βαριές προσβλητικές, υποτιμητικές φράσεις ή υβρισιες. Οι ανθρωποι που προοδευουν και επιτυγχανουν στη ζωη, ειναι αυτοι που μπορουν να βλεπουν τα θετικα της ζωης και οχι τα αρνητικα! Δεν ειναι σοφο λοιπον, σε μια σχεση που ειναι γεματη θετικα, να εστιαζουμε την προσοχη μας στα ελαχιστα αρνητικα. Ειναι νορμαλ για εναν αντρα να ελκυεται οπτικα απο το γυναικειο σωμα και δεν σημαινει οτι επειδη κρυφοκοιτα, μπορει και ν’απαταει τη συζυγο του.
Οσοι ανδρες δεν χρησιμοποιουν ολοκληρο το σωμα τους κατα την ερωτικη επαφη, αλλα αντιθετως μονο την περιοχη των γεννητικων τους οργανων, κινδυνευουν στο μελλον ν’ αντιμετωπισουν ανικανοτητα.
Επικοινωνία στην ουσία, σημαίνει να μπορείς να εκφράζεις αυτά ακριβώς που νιώθεις και, κυρίως, να είσαι σε θέση να ακούσεις πραγματικά τι προσπαθεί να σου πει ο/η συντροφος. Αν, λοιπόν, θέλουμε να φτιάξουμε μια καλή, δυνατή σχέση, το πιο απαραίτητο "όπλο" μας είναι η ουσιαστική επικοινωνία! Για να καταφέρουμε να ανοίξουμε τις διόδους επικοινωνίας και να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με το έτερον ήμισυ, πρέπει να μάθουμε να υπακούμε σε κανόνες και ν` αποφεύγουμε τις παγίδες.
Ενας μονο ειναι Γιατρος Των Ψυχων: Ο Θεος!
Ο Θεος δεν ανακαλυπτεται, αλλα αποκαλυπτεται εκει και οταν του ζητηθει απο ανθρωπους που πιστευουν σ’αυτον (μολις τους ειναι απαραιτητος).
Και κατεβηκε η βροχη, και ηρθαν οι ποταμοι, και φυσηξαν οι ανεμοι, και επεσαν με ορμη επανω σ’ εκεινο το σπιτι, δεν επεσε ομως, επειδη ηταν θεμελιωμενο πανω στην πετρα.
Αυτος που δεν προσφερει σε μια σχεση, δεν αγαπα ουτε κι αγαπιεται. Αυτος που παιρνει χωρις να δινει, καταστρεφει τη σχεση, οπως το ιδιο κανει κι αυτος που δινει χωρις να παιρνει. Ο εγωιστης ανθρωπος ειναι καταδικασμενος να μην αγαπηθει ποτε, γιατι απλα δεν μπορει να βιωσει την αμοιβαιοτητα, επειδη βλεπει μονο αυτα που δινει σε καποιον χωρις να βλεπει αυτα που του παιρνει απ’ αυτον.
Οσοι υποτιμουν τη δυναμικη του σεξ σ’ενα γαμο και γνωριζουν ελαχιστα την ορθη του διαχειριση, δημιουργουν προβλημα.
Σε μια σχεση δεν προσπαθουμε να κερδισουμε καποιον, αλλα να μας κερδισει αυτος. Τα λογια και οι υποσχεσεις δεν μπορουν να βοηθησουν στο να κερδισουμε εμεις καποιον, οπως πολλοι νομιζουν. Το μυστικο στις ερωτικες σχεσεις εγκειται στην ικανοτητα μας να προσφερουμε με την συμπεριφορα μας εμπιστοσυνη, κατανοηση, ασφαλεια και στηριξη στον αλλο/η. Η ωριμοτητα και υπευθυνοτητα, ή συνεπεια και συναισθηματικη σταθεροτητα μπορουν να κερδισουν ακομη και τον πιο δυσκολο ανθρωπο.
Ζευγαρια που δεν αγκαλιαζονται συχνα, κινδυνευουν πολυ να χωρισουν. Γιατι το αγκαλιασμα εχει πολυ πιο δραστικα αποτελεσματα σε μια σχεση, ακομα και απο τη σεξουαλικη επαφη.
Ο χωρισμός είναι καθαρά μια υπόθεση των δύο σας και η ανάμειξη σ’ αυτον οποιουδήποτε τρίτου, μάλλον θα οδηγήσει σε εξευτελισμό και δυσάρεστες καταστάσεις. Σε περίπτωση που θα χωρίσουμε, αρχικά πρέπει να καταπολεμήσουμε το συναίσθημα της αποτυχίας. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι και τα δύο άτομα στην σχέση κάναμε λάθη, λάθος επιλογές, αθετήσαμε υποσχέσεις, δεν κάναμε αυτό που έπρεπε για να κάνουμε την σχέση να κρατήσει στο χρόνο. Συνήθως, τα λάθη είναι ανταποδοτικά και προσθετικά. Σ’ενα χωρισμο ποτέ δεν φταιει μόνο ο ένας, αλλά πάντοτε και οι δύο. Και ποτέ  αυτό δεν πρέπει να το 'κρατάμε' εναντίον του/ης συντροφου μας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις στις ερωτικες σχεσεις.
Η πρωτη Ιστορια Αγαπης που πρεπει να ολοκληρωσουμε με επιτυχια στη ζωη μας, ειναι η ιστορια με τον εαυτο μας. Μοναχα τοτε μπορεις να εισαι ψυχολογικα ετοιμη/ος ν’ αγαπησεις καποιον αλλο/η!
Μια σχεση που τελειωσε και μας αφησε πικρη γευση, ΔΕΝ θα πρεπει να πληγωσει την αυτοεκτιμηση μας. Αν το νιωσουμε καλα και το πιστεψουμε, θα προσαρμοζομαστε πιο ευκολα και θα ξεπερναμε τις κρισεις στη ζωη μας. Ενας χωρισμος μπορει να κλονισει την αυτοεκτιμηση μας, ιδιαιτερα αν εχουμε επενδυσει μεγαλο μερος του εαυτου μας σ΄αυτη τη σχεση. Οταν νιωσουμε πως η εκτιμηση για τον εαυτο μας αρχιζει να πεφτει, θα πρεπει να εστιασουμε στα θετικα μας στοιχεια, να επανεξετασουμε τις σχεσεις μας με τους αλλους και να κανουμε τις αλλαγες που θα μας βοηθησουν να αισθανθουμε καλυτερα.
Ειναι πολυ σημαντικο αφου περασει η πρωτη «μπορα», να προσπαθησουμε να ξαναβρουμε την αισιοδοξια μας. 
Αυτος που κτυπα τη γυναικα του, δειχνει την ανωριμοτητα και ασχετοσυνη του σε θεματα σχεσεων. Μπορει σωματικα να ειναι κοντα σου, ψυχολογικα ομως ειναι πολυ δυσκολο να παραμεινει κοντα σου.
Θα ηταν καλυτερα να χαιρεσαι γι’ αυτα που εχεις κι απολαμβανεις, παρα να λυπασαι γι’ αυτα που δεν εχεις επειδη και διοτι...
Η Αγαπη ειναι χαρα! Αγαπη ειναι οταν σεβεσαι κι εκτιμας τον/τη συντροφο σου. Στην αγαπη δεν κανεις συνεχως το δικο σου, αλλα σκεφτεσαι και τον/τη συντροφο σου (πως θα το παρει αν...). Οταν αγαπας, εισαι αλτρουϊστης (ανευ ανταλλαγματος)! Πολυ συχνα ζητας την αποψη του για να του/της δειξεις οτι τον λαμβανεις πολυ ιδιαιτερως υποψη.
'Μονο Η Αγαπη' λεε κι η Νικολ Παπαριστοδημου:

Σε μια σχεση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ν’ αλλαξουμε καποιον, για να αρεσει σε μας. Το τι ειναι σωστο και τι λαθος ειναι πολυ υποκειμενικο, αναλογα με τις κοινωνικες προσδοκιες και τις ηθικες αξιες καποιου/ας, που ποτε δεν μενουν σταθερες.
Ή οπως αλλιως λεγεται «να’χετε παντοτε ψηλη αυτοπεποιθηση»!