Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τι είναι Αυτοπεποίθηση (confidence);

Αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η απόλυτη πίστη προς τον εαυτό και τις ικανότητες μας. Η αυτοπεποίθηση συμπεριλαμβάνει και τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια και την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση ή δίλημμα μας τεθει στη ζωη μας. Αυτοπεποίθηση είναι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας!
Η ύπαρξη αυτοπεποίθησης προδιαθέτει δύο αλληλένδετες έννοιες: της  εσωτερικής επάρκειας και της προσωπικής αξίας. Αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμός μαζί, έχουν σαν αποτέλεσμα να μας προσφερουν την πίστη ότι ζούμε την ζωή που μας αξίζει κι αν δεν τη ζούμε, στο χέρι μας είναι να την επιδιώξουμε.
Η αξιοπρέπεια κι η αυτοεικόνα μας στηρίζονται στον τρόπο με τον οποίο, εμείς οι ίδιοι μιλάμε στον εαυτό μας για τον εαυτο μας. Όλοι μας έχουμε το συνειδητό και το υποσυνείδητο τα οποία με τον δικό τους τρόπο έχουν αποθηκεύσει στιγμές στις οποίες είχαμε νιώσει άσχημα για τον εαυτό μας, είχαμε νιώσει ενοχές, είχαμε ντραπεί ή είχαμε πονέσει. Το υποσυνείδητο απ’την αλλη, κουβαλάει τέτοιες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, τότε που το φίλτρο του συνειδητού ήταν ακόμα αδύναμο να τις αποτρέψει, γι’αυτό και οι αναμνήσεις της συγκεκριμένης περιόδου μπορούν να χαρακτηριστούν τραυματικές για την μετέπειτα ζωή μας και για την εξέλιξη της αυτοπεποίθησης μας. Όλες αυτές οι αναμνήσεις, είτε απ’το συνειδητό είτε απ’το υποσυνείδητο, ξυπνούν μέσα μας τον εσωτερικό μας κριτή!

Οι γυναίκες δεν πρεπει να ζουν στη σκοτεινή πλευρά του «δρόµου του έρωτα» αλλά στην ηλιόλουστη, όπου η χαρά της ζωής είναι πιο έντονη και πιο συναρπαστική! :-)