Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μυστικά ευτυχισμένου γάμου

Εχε ανοικτα τ’αφτιά σου: κάθε απόγευμα που επιστρέφεις από το γραφείο, ζήτα από το σύντροφό σου να μοιραστεί μαζί σου τις εμπειρίες τις ημέρας που πέρασε. Aκου με απόλυτη προσοχή και προσήλωση αυτά που θα σου πει. Δεν ειναι ομως αγγαρεια να τον ρωτησεις πως περασε η μερα του. Δες με κατανοηση και χιουμορ αυτα που του συνεβησαν και μην τον αποπαίρνεις. Αφού εκείνος ολοκληρώσει, μίλησέ του για την δική σου ημέρα στη δουλειά. Ανάλαβε την ευθύνη για τα μισά λάθη και τις διαφωνίες που συμβαίνουν στο γάμο σας και Ζήτα του «συγνώμη».
Όμως προς Θεού, μην πιστέψεις πως τα έλυσες όλα με μια απλή «συγνώμη». Υποσχέσου ότι δεν θα επαναλάβεις τα ίδια λάθη και μείνε πιστή στην υπόσχεση σου.  Βρείτε τα μετά απο μια διαφωνια: κάνε την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης μετά από μια διαφωνία. Στείλ'του ένα SMS-εκπληξη ή πάρτον τηλέφωνο στη δουλειά.

Οι διαφωνιες ειναι και στοιχειο δημοκρατικο. Το θεμα ειναι ομως να μην φωναζεις και ξεσπας σε μια διαφωνια. Θα του πεις με ωραιο τροπο ή καλυτερα με χιουμορ, πως εσυ διαφωνεις, αλλα anyway.... Οταν δυο ανθρωποι συζουν κατω απο την ιδια στεγη, ειναι απολυτως αδυνατο να μην υπαρξουν ποτε διαφωνιες,
ομως εκει που θα την παρεις μιαν τρυφεροτατη αγκαλιτσα και θα της δωσεις ενα γλυκυτατο φιλακι στο στομα, θα ξεχαστουν ολα. Υποστήριζε τον: Γίνε ο συμπαίκτης, ο προπονητής και η μαζορέτα του. Εμψύχωνε τον διαρκώς και σε κάθε του προσπάθεια. Μείνε στο πλάι του, ακόμα και αν προσπαθεί το ακατόρθωτο, ή φαίνεται απ' την αρχή πως θα φάει τα μούτρα του.  Μην τον κατακρίνεις: μην τον παρατηρείς μπροστά σε φίλους ή γνωστούς για μερικα λαθακια.
Κράτησε την αποψη σου για τη στιγμή που θα βρεθείτε μόνοι, αλλα και παλι οχι να τον βρισεις ή στολισεις με κοσμιτικα επιθετα. Ποτε μην τον απειλήσεις πως θα φύγεις, αν δεν σου παρει την γουνιτσα που φοραγε η ταδε...  Ζήτα, ακου και λαμβανε σοβαρα υποψη τη γνώμη του: ζήτα την άποψή του για όποια απορία έχεις. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, συζητήστε για το πώς τα πάτε και τι θα μπορούσατε να κάνετε ο ένας για τον άλλο, περισσότερο ή λιγότερο.

Μην καταπιέζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Με τον καιρό θα συσσωρεύονται μέχρι να ξεσπάσουν επάνω του. Η «αρνητικότητα» είναι ο πρώιμος καρπός της αποξένωσης και του χωρισμού.
Κράτα την επαφή μεταξυ σας ζωντανη: μιλάμε για τη σωματική επαφή. Συχνα αγκάλιαζε, άγγιζε και φίλα τον καθε μερα στο στομα (πολλες φορες). Δεν ειναι δα και ντροπη να φιλησεις τον συζυγο ή αρραβωνιαστικο σου στο στομα –ακομη και μπροστα σε μικρα μωρα! «εε μα κορη ενν ημπορουν ισιε τζιαμε μιτσια μωρα!». Οσες λενε τετοιες δικαιολογιες, ειναι αυτες με σεξουαλικη ανορεξια! Οταν περπατατε μαζι, κράτα τον απ’το χέρι ή κρατα τον αγκαλια τουλαχιστο.

Κράτα ζωντανή την οικειότητα μεταξύ σας για να ζήσετε ζωή ευτυχισμενη και γλυκια. Να γιορτάζετε τις επετείους σας: μην ξεχνάς σημαντικές ημερομηνίες, όπως τα γενεθλια του, η επέτειος αρραβωνων ή του γάμου σας. Βρες την ευκαιρία να γιορτάσετε μόνοι, ή και με φίλους και συγγενείς κάθε ξεχωριστή στιγμή που σας έφερε κοντά. Τα γεγονότα αυτά είναι που συνθέτουν την προσωπική σας ιστορία και κάνουν την αγάπη του πρώτου καιρού να διαρκεί στην μνήμη και την καρδιά σας.

Βεβαιως, αυτο το παραδειγμα ειναι ενα τυπικο Ζευγαρι με δουλειες σε γραφειο. Ομως δεν γινεται ολοι να δουλευουν σε γραφειο! Καθε γαμος εχει την δικη του ιδιομορφια και καλουμαστε ν’ακολουθησουμε τους βασικους κανονες αυτης της ιδεας.