Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Οι ευθύνες να μοιράζονται

Αναλαμβάνετε κάθε φορά τα πάντα με αποτέλεσμα να νιώθετε αγχωμένες και κουρασμένες; Μήπως έφτασε η ώρα να μοιραστείτε τις υποχρεώσεις με άλλους;
Aν δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές υποχρεώσεις ή να είστε συνεπής επειδή αναλαμβάνετε πολλά καθήκοντα, πιθανόν να φταίει το ότι δεν έχετε μάθει να μοιράζεστε αρμοδιότητες ή να ζητάτε βοήθεια από τους άλλους, είτε αυτοί είναι συνάδελφοι, ο σύντροφος, οι φίλοι, οι γονείς ή τα παιδιά σας. Να θυμάστε όμως ότι τα άτομα που τα κάνουν όλα μόνα τους μπορεί να δείχνουν δυναμικά, όμως συχνά εξουθενώνονται σωματικά και ψυχολογικά.
Για να κρατηθει ενας γαμος πρεπει κι οι δυο συντροφοι να μοιραζονται χαρες και ψυχαγωγικες στιγμες, αλλα και ευθυνες της οικογενειας τους, των μωρων τους κ.λπ... Μια καλυμμένη ανταγωνιστική διάθεση, δηλαδή η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση «εγώ το κάνω καλύτερα», αλλά και η ανάγκη να αποδείξουν ότι αξίζουν και να νιώθουν ότι οι άλλοι τους χρειάζονται, αποτελούν συνήθως την καρδιά του προβλήματος. Οπως λενε και οι φιλοι μας οι αγγλοι: "A friend in need is a friend indeed"! Και πολυ καλα λενε!
   Γι’ αυτό: Μην συγκρίνεστε με άλλους, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε μειονεκτικά απέναντι σε κάποιον που μπορεί να είναι καλύτερος από εσάς σε κάτι.
Μην ενεργείτε αποκλειστικά για να αποδείξετε την αξία σας ή να εισπράξετε την επιβράβευση των άλλων. Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας αλλά δεχτείτε και τα όρια σας.
Μην βιάζεστε να πείτε «ναι» όταν σας αναθέτουν αρμοδιότητες.

Εκφράστε τον προβληματισμό σας χρησιμοποιώντας προτάσεις όπως: «Άσε με να το σκεφτώ» ή «να δω τι μπορώ να κάνω» κ.λπ.
Αφήστε και τους άλλους να προτείνουν λύσεις ή διαπραγματευτείτε λύσεις που συμφέρουν όλους


Καθε ανθρωπος εχει τα χαρισματα του. Αλλος στο τραγουδι, αλλος στη μουσικη, αλλος στους υπολογιστες. Ολοι ομως εχουμε δικαιωμα στην ευτυχια. Αυτο να το σεβομαστε!



Μια καλυμμένη ανταγωνιστική διάθεση, δηλαδή η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση «εγώ το κάνω καλύτερα», αλλά και η ανάγκη να αποδείξουν ότι αξίζουν και να νιώθουν ότι οι άλλοι τους χρειάζονται, αποτελούν συνήθως την καρδιά του προβλήματος.
Γι'αυτο: Μην βλέπετε σαν ήττα το γεγονός ότι ζητάτε βοήθεια. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο, αφού θα κερδίσετε χρόνο και ενέργεια, ενώ θα αγχώνεστε λιγότερο.
Μοιράστε το φόρτο εργασίας. Για να τα καταφέρετε, σπάστε μια αποστολή σε πολλά μικρά «βήματα». Έτσι δεν θα δώσετε και την εντύπωση ότι θέλετε απλώς να ξεφορτωθείτε μια αγγαρεία.
Δείξτε εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό να πείσετε το άτομο από το οποίο ζητάτε βοήθεια ότι εκτιμάτε την προθυμία του. Η συνεργασία ωστόσο προϋποθέτει εμπιστοσύνη στον άλλο και αποδοχή ότι μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικά απ’ό,τι εσείς. • Ανταποδώστε τη βοήθεια των άλλων όποτε μπορείτε, καθώς έτσι ενισχύονται και οι δεσμοί μεταξύ σας.
 Κι ενα τραγουδακι για την Νο.1. χχχ... Ξερειςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς κουκλα μου!