Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Το άγχος βλάπτει σοβαρά τον έρωτα

Ο έρωτας θα'πρεπε να είναι για όλους μάς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν το άγχος επηρεάζει τη σεξουαλική μας υγεία; Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας ευχαρίστηση και την εκτόνωση της έντασης από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Είναι μια μορφή απελευθέρωσης που, εκτός από την πολύ βασική βιολογική ανάγκη που καλύπτει, είναι έκφραση και ανταλλαγή συναισθημάτων. Βασικός κανόνας λοιπόν της ερωτικής πράξης είναι να γίνεται υπό τέτοιες συνθήκες, ώστε να είναι πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης κι όχι πίεσης ή καταναγκασμού. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Η επίδραση του άγχους
Αντίθετα με το φυσιολογικό άγχος, το έντονο κι επίμονο στρες επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη σεξουαλική υγεία και των δύο φύλων. Κι αυτό επειδή μπορεί να προκαλέσει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, πρόβλημα στη στύση, διαταραχή της εκσπερμάτωσης (πρόωρη ή καθυστερημένη), ή κυρίως αδυναμία διέγερσης και επίτευξης οργασμού στις γυναίκες.


Άγχος όσον αφορά στο σεξ μπορεί να προκαλέσει η έντονη ανησυχία για τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και η ανησυχία για τη σεξουαλική απόδοση και δραστηριότητα. Αρνητικά συναισθήματα για τον σύντροφό μας, αίσθημα κατωτερότητας, τύψεις και ενοχές που μπορεί να κουβαλάμε για κάποιο λάθος χειρισμό μας μέσα στη σχέση μας, ντροπή για το σώμα μας, τραυματικά ή δυσάρεστα γεγονότα από το παρελθόν, ταμπού που αφορούν στο σεξ και μας έχουν επιβληθεί από τον κοινωνικό και κυρίως οικογενειακό μας περίγυρο, αλλά και φοβίες που σχετίζονται με το σεξ. Επίσης τα πρότυπα και οι αξίες του καθενός μας μπορούν να γίνουν πηγή άγχους και ανασταλτικός παράγοντας στην ερωτική μας ζωή. Αλλά και ο τρόπος που μας συμπεριφέρεται ο σύντροφός μας, η οικονομική και κοινωνική μας κατάσταση κι ένα σωρό ακόμη παράγοντες ευθύνονται για τη μη ομαλή λειτουργία της ερωτικικής μας ζωής.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας
Φαίνεται ότι υπάρχει επίδραση τόσο στον εγκέφαλο, απ' όπου ξεκινούν τα «μηνύματα» για τα γεννητικά όργανα. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικές αλλαγές, όπως των ανδρικών ορμονών αδρελανίνης και οιστρογόνων, που προκαλεί ο έρωτας.
Τι λενε οι έρευνες
Η παρατεταρένη έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα ευθύνεται για την ερφάνιση αυξημένων επιπέδων των «ορμονών του στρες» (κυρίως κορτιζόλης) και μείωση των σεξουαλικών ορμονών. 



 Ο έρωτας, όπως κι αν τον ερμηνεύει ο καθένας μας, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ζωής.
 
Αντιμετώπιση 
Μάθετε να «βλέπετε» μονο τα θετικα που σας συμβαινουν. Μην δραματοποιειτε τα δυσαρεστα!

 Μην μενετε σ’αυτα που σας δυσαρεστησαν ή στενοχωρεσαν. Απολαυστε τον ερωτα –οχι το σεξ, καθως οι εκκρισεις σεξουαλικων ορμονων και ο μπλοκαρισμος εκκρισης κορτιζολης, θα σας κανουν να αισθανεστε υπεροχα! Ορισμενα λεπτα της μέρας αφιερωστε τα στην αποφορτιση κι ηρεμια. Καντε πραγματα που σας φτιαχνουν τη διαθεση, οπως ν’ακουτε τη μουσικη που σας αρεσει ιδιαιτερως, ή ακομη καλυτερα να κανετε ερωτα με τον συντροφο σας –οχι σεξ μονο. Ο ερωτας ωφελει ολους τους ανθρωπους, ανδρες/γυναικες!
Η Ασεξουαλικότητα βλάπτει πολύ το γάμο!